Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion wiesiołka dwuletniego.
Olej z wiesiołka to jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o najwyższej zawartości, spośród wszystkich znanych olejów roślinnych i rzadko spotykanych w takiej kombinacji, biologicznie czynnych NNKT, czyli kwasu alfa-linolowego (70-79%) i gamma-linolenowego (9,5-12%).
Kwas gamma-linolenowy (GLA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony w prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc i strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z wiesiołka stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry.
O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decydują również zawarte w nim polifenole o wlaściwościach antyoksydacyjnych i przeciwrodnikowych, które przeciwdziałają przyspieszonemu starzeniu się skóry pod wpływem promieniowania UV.
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): alfa-linolowy (70-79%), gamma-linolenowy (9,5-12%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy, behenowy; saponiny; polifenole; glikolipidy; witamina E. Stosować jako kosmetyk nawilżający i łagodzący podrażnienia skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej. Wrażliwy na wysokie temperatury i bardzo podatny na oksydację. Rozpuszczalny w tłuszczach. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.